Diagnosticeren van aandoeningen bij huisdieren in Dieren

Niet alle aandoeningen bij uw dier kunnen in eerste instantie direct worden gediagnosticeerd. Vaak kunnen we aandoeningen aan de buitenkant niet zien en uw dier kan ons niet vertellen wat hem of haar mankeert. Bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren maken we daarom gebruik van verschillende technieken en apparatuur om de juiste diagnose te kunnen stellen.

DIAGNOSTIEK MET DE MODERNSTE APPARATUUR

Om uw huisdier te kunnen helpen is het van essentieel belang dat we beeldvormende technieken en analyseapparatuur in huis hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan röntgenologie, echografie, endoscopie, bloedonderzoek, urine- en ontlastingonderzoek, microscopie en bacteriologie. In onze kliniek in Dieren beschikken we over apparatuur om een groot aantal onderzoeken direct uit te kunnen voeren.

ECHOGRAFIE VOOR HUISDIEREN

In de kliniek wordt de echo ingezet bij onderzoek bij (vermoeden van) inwendige afwijkingen zoals bijvoorbeeld maag-/darmklachten, hartproblemen, baarmoederontstekingen en nier- en blaasstenen. Ook kunnen we aan de hand van een echo dracht vaststellen.  Een echografie is weinig ingrijpend en pijnloos voor uw huisdier. Sommige patiënten vinden het in het begin wel wat vervelend om op hun zij of rug te liggen, maar na enkele minuten geeft dat meestal geen problemen meer.

RÖNTGENOLOGIE VOOR HUISDIEREN

Bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren maken wij gebruik van een digitaal röntgensysteem. Met dit röntgenapparaat zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid en het heeft ook een aantal voordelen voor u als klant. Een van de grote voordelen van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is (binnen 40 seconden na het maken van de foto), waardoor de uitslag snel bekend is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zo nodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw dier is. Röntgenfoto's brengen beenderen, longen en, bij bepaalde afwijkingen, maag, darmen en andere organen in beeld. Röntgenstraling is schadelijk: hiervoor is specifieke beschermende kleding noodzakelijk.

OFFICIËLE ED- EN HD-FOTO'S

U kunt bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren terecht voor:

 • Officieel HD-onderzoek voor heupdysplasie.
 • Officieel ED-onderzoek voor elleboogdysplasie.

Er zijn bij ons meerdere artsen bevoegd door de Raad van Beheer om een officiële HD-foto en officiële ED-foto's te maken.

Raad van beheer: RvB Vets Online


Voordat u bij ons komt met uw dier(en) voor het onderzoek, is het noodzakelijk om een account aangemaakt te hebben bij de Raad van Beheer via www.houdenvanhonden.nl/registreren_account/

Beoordelingskosten

U betaalt, in tegenstelling tot eerder, de beoordelingskosten bij de kliniek in plaats van bij de Raad van Beheer. De officiële röntgenfoto’s en/of andere onderzoeken worden hierna door ons ingediend bij de Raad van Beheer voor beoordeling.

Uitslagen

Zodra de foto’s en onderzoeken beoordeeld zijn door de Raad van Beheer ontvangt u de uitslag per mail.

BLOEDONDERZOEK

Met behulp van verschillende bloedanalyse-apparatuur kunnen we in de kliniek snel een beeld krijgen of er afwijkingen zijn in het bloed bij uw huisdier. Bloedafname gebeurt in principe in de spreekkamer waar de eigenaar zelf bij is. 

Dit geeft rust voor het dier. Er wordt bloed uit de hals of poot afgenomen. Het bloed kunnen we voor een groot deel zelf onderzoeken in ons laboratorium; zo hebben we de uitslag snel.

LABORATORIUMONDERZOEK

In de kliniek kunnen wij diverse laboratoriumonderzoeken direct zelf doen, zoals:

 • Bloedonderzoek voor zowel de organen als de bloedcellen
 • Bloedonderzoek schildklierwaarde T-4.
 • Urineonderzoek.
 • Microscopisch onderzoek.
 • Progesteronbepaling met de Fuji Drichem (zie ook Fokkerijbegeleiding)
 • FeLV/FIV sneltest.
 • Giardia sneltest.
 • Diverse andere sneltesten.
 • Bacteriologisch onderzoek.

PATELLALUXATIE-ONDERZOEK BIJ RAAD VAN BEHEER

De Kliniek voor Gezelschapsdieren is bevoegd om het Patellaluxatie-screeningsonderzoek uit te voeren. U kunt bij ons een afspraak maken voor patella-onderzoek. Voordat u naar ons toe komt, kunt u via RvB VetsOnline bij de Raad van Beheer een account maken. Dit koppelen wij aan het onderzoek.

Gradaties van Patella luxatie Patellaluxatie vrij (vast):
De knieschijf is met nauwkeurig onderzoek bij de ontspannen hond niet uit de groeve van het dijbeen te verplaatsen.


Patellaluxatie vrij (flexibel):
De knieschijf is makkelijk te verschuiven in zijwaartse richting tot op de rand van de groeve, maar er niet overheen.


 • Graad 1. De knieschijf is alleen te luxeren bij zijwaartse druk; bij een gestrekt been schiet de knieschijf eruit en als de poot in een normale stand staat schiet de knieschijf weer terug.
 • Graad 2. De patella luxeert regelmatig spontaan uit de groeve, blijft voor enige tijd geluxeerd en keert spontaan weer terug.
 • Graad 3. De patella is permanent geluxeerd en wanneer de knieschijf in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. Hierdoor is de kraakbeensleuf ondiep en/of afgevlakt.
 • Graad 4. De knieschijf is net als bij graad 3 permanent geluxeerd, maar de kraakbeensleuf is al helemaal afgevlakt of loopt schuin af. De patella is niet manueel terug te plaatsen in de groeve.

TITERBEPALING

Het is bij ons mogelijk om door middel van een titerbepaling te controleren of uw hond of kat voldoende afweerstoffen heeft voor ziekten waartegen we enten. Hiervoor nemen we wat bloed af en testen we dit op afweerstoffen.

Bij de hond is dit mogelijk voor parvo (CPV), leverziekte (HCC) en distemper of hondenziekte (CDV). Bij de kat is dit mogelijk voor kattenziekte en niesziekte. We gebruiken voor de titerbepaling de Immunocomb Vaccicheck. U kunt altijd op afspraak terecht voor een titerbepaling, maar wij hebben ook regelmatig ‘Titersessies’. Tijdens deze sessies kunt u tegen gereduceerd tarief uw hond of kat laten titeren.

LEVERSHUNTTEST

Een aangeboren afwijking die voor kan komen bij alle rassen is de portosystemische shunt of levershunt. In de kliniek voeren wij ammoniaktesten uit om een portosystemische shunt vast te stellen. Ook staan wij op de lijst van aangewezen dierenartsen voor het uitvoeren van levershuntcontrole van nesten Cairn Terriërs.

Kliniek voor Gezelschapsdieren
Buitensingel 5
6951 AW Dieren


Contactgegevens

: 0313-420032

: info@kliniek-dieren.nl

KvK 09164571


IBANNL16RABO0316156523
BTWNL8178.89.292.B01

Hier leest u onze Algemene Voorwaarden en onze Privacyverklaring

De Kliniek voor Gezelschapsdieren in Dieren, Velp en Brummen biedt optimale zorg voor uw huisdier.

Kliniek Velperbroek

Churchillplein 

6883 EW Velp


Contactgegevens

: 026-3030436

WVEE EVDS

Kliniek Brummen

Tuinstraat 2

C6971 BJ Brummen


Contactgegevens

: 0575-567467