Wat u moet weten over huisdierenchirurgie

Of het nou om een grote of een kleine ingreep gaat, het is nooit fijn als uw huisdier geopereerd moet worden. Gelukkig kunt u erop vertrouwen dat uw huisdier bij ons in goede handen is. Door u van tevoren goed te laten informeren over de procedure, kunt u uw geliefde viervoeter met een gerust hart bij ons achterlaten. Hier leest u daarom meer over huisdierenchirurgie bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren in Dieren en Rheden.

De dag van de operatie 

Alle chirurgische ingrepen vinden plaats op afspraak. U brengt uw huisdier 's ochtends naar de kliniek en, als alles goed gaat, kunt u uw dier vaak dezelfde dag nog komen ophalen. In sommige gevallen is het echter beter om uw dier na een paar dagen op te halen. Het is hierbij essentieel dat uw huisdier goed wakker is na de narcose. U wordt hier natuurlijk goed van op de hoogte gehouden. Mocht uw huisdier eerder wakker worden dan verwacht, dan wordt u meteen opgebeld, zodat u hem of haar direct kan komen ophalen.

Narcose, beademing en infuus
Voordat de operatie begint wordt uw huisdier aan een infuus gelegd. Voor de veiligheid en het comfort van uw dier worden alle operaties uitgevoerd onder volledige narcose. Bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren maken wij hiervoor gebruik van gasanesthesie, omdat dit veiliger is en gecombineerd kan worden met de beademing. Het gasmengsel kan tijdens de operatie nauwkeurig aangepast worden. Tijdens de operatie worden de ademhaling en hartslag van uw huisdier goed in de gaten gehouden met behulp van een capnograaf en ECG. Zo beperken we alle risico's tot een minimum.

Laparoscopie
Waar mogelijk maken wij gebruik van laparoscopie, oftewel een kijkoperatie, om chirurgische ingrepen uit te voeren. Deze manier van opereren is namelijk een stuk minder ingrijpend, waardoor de risico's kleiner zijn en uw huisdier sneller herstelt. Laparoscopie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de sterilisatie van teefjes en voor het vastzetten van de maag om maagdraaiing te voorkomen. Ook laparoscopische ingrepen vinden plaats onder volledige narcose.

Wilt u meer weten over huisdierenchirurgie? Dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met de Kliniek voor Gezelschapsdieren in Dieren en Rheden.