Zorg voor dieren
wordt steeds menselijker

Gezonde tanden en kiezen voor uw huisdier

Tandheelkunde is een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde. Steeds meer huisdieren zijn gevoelig voor tandplak en tandsteen, wat op langere termijn problemen kan opleveren. Vier op de vijf honden of katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen.

 

Gebitsproblemen tegengaan of verhelpen

Gebitsproblemen worden vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Ook kunnen er tandvleesproblemen of ontstekingen ontstaan. Het dier krijgt een slechte adem en in een later stadium soms ook moeite met het eten van harde brokken, omdat het erg pijnlijk is.

Dierenarts Dieren; gebit hond; gebit kat; gebitsbehandeling hond; gebitsbehandeling kat; tanden; kiezen; hoektand;

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw dier: tanden of kiezen kunnen verloren gaan en er kunnen zelfs ontstekingen in belangrijke organen (zoals hart en nieren) ontstaan.

Het is daarom heel belangrijk dat de tanden van uw huisdier regelmatig bekeken worden. Dit is standaard inbegrepen bij de jaarlijkse controle. Indien nodig moet er gebitsverzorging toegepast worden.

Gebitsbehandelingen

In onze kliniek beschikken wij over een moderne gebitsunit, om uitgebreide gebitsbehandelingen uit te kunnen voeren bij hond, kat, konijn en knaagdier. Denk hierbij aan:

 • Gebitsreinigng en verwijderen van tandsteen
 • Extracties van gebitselementen
 • Verwijderen van persisterende melktanden
 • Digitale dentale röntgenologie
 • Boren en spoelen van het gebit
 • Wortelkanaalbehandelingen
 • Polijsten van het gebit

Bij konijnen en knaagdieren:

 • Haken op de kiezen vijlen
 • Snijtanden slijpen
 • Brugvorming bij met name cavia’s verhelpen
 • Snijtanden trekken
 • Digitale dentale röntgenologie

 

Digitale dentale röntgenologie

dierenarts Velp; dierenarts Brummen; kliniek Dieren; gebit hond; gebits kat

Digitale röntgenologie is een belangrijk onderdeel in de tandheelkunde, want met behulp van deze apparatuur kunnen we zien wat er zich onder het tandvlees afspeelt. Dentale röntgen is belangrijk voor een goed onderzoek van het gebit en dus voor de behandeling van gebitsproblemen.

Ik kies voor de beste zorg voor mijn huisdier

gebitscontrole hond; gebit huisdier; gezond gebit hond; gezond gebit kat

Voorkomen is beter dan genezen!

U kunt met uw huisdier terecht op het speciale gebitsspreekuur op afspraak bij onze assistente Melanie.
Wanneer uw dier een gebitsreiniging/behandeling heeft ondergaan wilt u het gebit natuurlijk zo goed mogelijk schoon houden, zodat u kunt helpen voorkomen dat het nog een keer noodzakelijk is. Daarom kunt u regelmatig terug komen op het gebitsspreekuur met uw dier voor controle en begeleiding in het verzorgen van het gebit van uw huisdier.
Een afspraak op het gebitsspreekuur is kosteloos. Melanie zal het gebit van uw dier nauwkeurig nakijken en eventuele problemen bespreken waarna een behandeling kan worden gestart.

Maak een afspraak

Symptomen van gebitsproblemen

 • Slechte adem.
 • Tandsteen op tanden en kiezen.
 • Rood tandvlees.
 • Veel speekselen.
 • Bloed uit de bek, vooral na het eten.
 • Niet eten of moeilijk eten.
 • Voedsel uit de bek laten vallen.
 • Een bult net onder het oog kan een kieswortelontsteking zijn.

Mocht een gebitsbehandeling voor uw huisdier noodzakelijk zijn, dan wordt dit met u besproken. Doordat een grondige inspectie alleen mogelijk is bij een dier dat onder sedatie is, maken we hiervoor een aparte afspraak voor een dagopname. Het dier wordt dan onder narcose gebracht. Eerst wordt het gebit geïnspecteerd. Vervolgens wordt het gebit gereinigd en indien nodig verder behandeld. In het geval van elementen verwijderen of een wortelkanaalbehandeling bijvoorbeeld. Als de behandeling klaar is, wordt het hele gebit gepolijst. 

gebit hond, gebit kat, gebit huisdier

Gebitsverzorging bij uw huisdier

Een goede gebitsverzorging is belangrijk voor een gezond gebit. Net zoals bij de mens, is dagelijks tandenpoetsen de beste manier, dit zorgt namelijk voor de beste reiniging. Bij honden en katten volstaat 1x per dag poetsen.

Tandenborstel en tandpasta speciaal voor huisdieren
Omdat het gebit van uw huisdier verschilt van ons gebit qua vorm en grootte, zijn er voor honden en katten speciaal ontwikkelde tandenborstels. Bij het poetsen hoort een aangepaste tandpasta voor honden en katten. Tandpasta voor mensen is namelijk niet geschikt voor dieren vanwege het hoge fluoridegehalte en omdat het schuimt.

Oefenen
Net als bij kinderen vergt het aanleren van tanden poesten bij uw huisdier wat tijd en geduld. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen. Laat uw dier de eerste dagen wennen aan de smaak van de tandpasta, door hem of haar wat tandpasta te laten oplikken. Honden moeten ook vaak wennen aan het optillen van de lippen, dus oefen dit ook enkele dagen.

Als dit goed gaat, kunt u een beetje tandpasta op een (vinger)tandenbostel doen. U kunt het best beginnen met de hoektanden bij de kat en hoektanden en kiezen bij de hond, omdat deze het best te bereiken zijn. Poets ook zachtjes het tandvlees mee. Probeer daarna langzamerhand steeds meer tanden en kiezen te poetsen. Bij uw kat kunt u ook wat tandpasta op een gaasje doen en zo poetsen.

Maak het leuk!
Poets steeds iets langer, zodat de uiteindelijke poetsbeurt 1 minuut duurt (tanden en tandvlees). Heel belangrijk: beloon uw dier na iedere poetsbeurt met een knuffel, spelletje of snack. Op die manier blijft het tanden poetsen een positieve ervaring voor uw huisdier en u.

gebit hond, gebit kat, gebit huisdier

Lukt poetsen niet?

Naast het tanden poetsen zijn er ook andere manieren om het gebit van uw huisdier te verzorgen. Deze kunt u gebruiken in combinatie met poetsen of als alternatief voor poetsen. Dit laatste is van toepassing op dieren waarbij het tanden poetsen niet (goed) lukt en/of het poetsen te veel stress oplevert voor baasje en dier.

 1. Orozyme Bucco fresh: een product op basis van speciale algen. Het lost tandplak op en maakt het aanwezige tandsteen zachter zodat het makkelijker verwijderd kan worden. Orozyme zorgt ook voor een frisse adem.
  Dit product is verkrijgbaar in 2 varianten: Poeder en Dental Croqs. De croqszijn zeer geschikt om uw dier na een poetsbeurt mee te belonen!
 1. Hill’s T/D voeding
  Deze brokvoeding is speciaal ontwikkeld om het gebit van uw dier gezond te houden. De brokken hebben een groter formaat, waardoor tijdens het eten van deze brokken het gebit van uw huisdier wordt gereinigd.
   
 2. Dentisept/Hexagel: Dit zijn pasta’s met als actief bestanddeel chloorhexidine.  Chloorhexidine heeft een desinfecterende werking en kan gebruikt worden bij tandvleesontstekingen.
   
 3. Vet Aquadent: op basis van xylitol wat een bacterieremmende werking in de mond heeft en daarnaast de vorming van tandsteen vermindert. Vet aquadent kan eenvoudig worden toegediend aan het drinkwater.
   
 4. Veggiedent: kauwstrips op plantaardige basis. Door het kauwen op de strips wordt het gebit van uw hond gereinigd. Bijkomend voordeel is de plantaardige basis waardoor deze strips ook geschikt zijn voor honden met een voedselallergie of –overgevoeligheid en minder calorieën bevatten. De Veggiedent kauwstrips kunt u ook als beloning na een poetsbeurt geven!

 

Dierenarts Dieren; Dierenkliniek Velp; dierenarts Velp; dierenarts Brummen; kliniek Dieren