Zorg voor dieren
wordt steeds menselijker

Gezonde tanden en kiezen voor uw huisdier

Tandheelkunde is een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde. Steeds meer huisdieren zijn gevoelig voor tandplak en tandsteen, wat op langere termijn problemen kan opleveren. Vier op de vijf honden of katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen.

 

Gebitsproblemen tegengaan of verhelpen

Gebitsproblemen worden vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Ook kunnen er tandvleesproblemen of ontstekingen ontstaan. Het dier krijgt een slechte adem en in een later stadium soms ook moeite met het eten van harde brokken, omdat het erg pijnlijk is.

Dierenarts Dieren; gebit hond; gebit kat; gebitsbehandeling hond; gebitsbehandeling kat; tanden; kiezen; hoektand;

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw dier: tanden of kiezen kunnen verloren gaan en er kunnen zelfs ontstekingen in belangrijke organen (zoals hart en nieren) ontstaan.

Het is daarom heel belangrijk dat de tanden van uw huisdier regelmatig bekeken worden. Dit is standaard inbegrepen bij de jaarlijkse controle. Indien nodig moet er gebitsverzorging toegepast worden.

Gebitsbehandelingen

In onze kliniek beschikken wij over een moderne gebitsunit, om uitgebreide gebitsbehandelingen uit te kunnen voeren bij hond, kat, konijn en knaagdier. Denk hierbij aan:

 • Gebitsreinigng en verwijderen van tandsteen
 • Extracties van gebitselementen
 • Verwijderen van persisterende melktanden
 • Digitale dentale röntgenologie
 • Boren en spoelen van het gebit
 • Wortelkanaalbehandelingen
 • Polijsten van het gebit

Bij konijnen en knaagdieren:

 • Haken op de kiezen vijlen
 • Snijtanden slijpen
 • Brugvorming bij met name cavia’s verhelpen
 • Snijtanden trekken
 • Digitale dentale röntgenologie

 

Digitale dentale röntgenologie

dierenarts Velp; dierenarts Brummen; kliniek Dieren; gebit hond; gebits kat

Digitale röntgenologie is een belangrijk onderdeel in de tandheelkunde, want met behulp van deze apparatuur kunnen we zien wat er zich onder het tandvlees afspeelt. Dentale röntgen is belangrijk voor een goed onderzoek van het gebit en dus voor de behandeling van gebitsproblemen.

Ik kies voor de beste zorg voor mijn huisdier

gebitscontrole hond; gebit huisdier; gezond gebit hond; gezond gebit kat, gebit hond, gebit kat, gebitsverzorging hond, gebitsverzorging kat

Voorkomen is beter dan genezen!

U kunt met uw huisdier terecht op het speciale gebitsspreekuur op afspraak bij onze assistentes Melanie en Audrey.
Wanneer uw dier een gebitsreiniging/behandeling heeft ondergaan wilt u het gebit natuurlijk zo goed mogelijk schoon houden, zodat u kunt helpen voorkomen dat het nog een keer noodzakelijk is. Daarom kunt u regelmatig terug komen op het gebitsspreekuur met uw hond of kat voor controle en begeleiding in het verzorgen van het gebit van uw huisdier.
Een afspraak op het gebitsspreekuur is kosteloos.

Maak een afspraak

gebit hond, gebitscontrole hond, gebit kat, gebitscontrole kat, dierenarts gebit

Assistente Melanie: "Een groot aantal mensen zal mijn inmiddels wel kennen aangezien ik al bijna 15 jaar werkzaam ben op de Kliniek. Maar voor degene die mij nog niet gezien hebben, ik ben Melanie Demont, assistente bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren en mijn interesse ligt natuurlijk bij dieren maar wat mij altijd erg trok was de tandheelkunde. Dit blijft bij huisdieren een probleem en er word vaak te weinig aandacht aan geschonken met alle gevolgen van dien. Nu zijn wij als assistente niet bevoegd om alle handelingen uit te voeren, maar ik heb plezier in wat ik wel mag doen. Ik heb een cursus tandheelkunde gevolgd in Barneveld om mijn kennis verder uit te breiden. Inmiddels heb ik 1x in de weken een gratis gebitscontrole spreekuur op dinsdagmiddag in Dieren. Hierbij bent u van harte welkom om met uw hond of kat langs te komen om het gebit te laten controleren. Ik zal samen met u het gebit gaan controleren en tips geven om het gebit van u dier gezond te houden en mocht er toch een gebitsreiniging nodig zijn zal ik daar met u een afspraak voor maken. Dus aarzel niet als u het idee heeft dat er iets mis met het gebit van u hond of kat. Wij zien uw hond of kat graag weer met een mooi schoon en gezond gebit vertrekken."

gebit hond, gebitscontrole hond, gebit kat, gebitscontrole kat, dierenarts gebit

Assistente Audrey: "Hallo, mijn naam is Audrey. In 2001 afgestudeerd als paraveterinair en werkzaam bij deze bruisende en gezellige kliniek. Voor een aantal van u geen onbekende, een paar jaar geleden heb ik een zwangerschapsverlof waargenomen bij deze kliniek.
Een van mijn grootste interesses ligt bij de tandheelkunde. U kunt bij mij met uw huisdier terecht op het speciale gebitsspreekuur op afspraak. Ik zal een controle uitvoeren van het gebit, o.a. bekijken of er tandplak of tandsteen aanwezig is, of alle tanden en kiezen aanwezig zijn, en aan de hand daarvan een passend advies uitbrengen. De preventieve zorg van het gebit zal ik bespreken, eventueel tandenpoetsen (poetles), voeding of suplementen die gebruikt kunnen worden. Het kan zijn dat het gebit gereinigd moet worden, dan zal ik u uitleggen wat u kunt verwachten van deze behandeling. (Een afspraak op het gebitsspreekuur is kosteloos.) Tot ziens!"

Symptomen van gebitsproblemen

 • Slechte adem.
 • Tandsteen op tanden en kiezen.
 • Rood tandvlees.
 • Veel speekselen.
 • Bloed uit de bek, vooral na het eten.
 • Niet eten of moeilijk eten.
 • Voedsel uit de bek laten vallen.
 • Een bult net onder het oog kan een kieswortelontsteking zijn.

Mocht een gebitsbehandeling voor uw huisdier noodzakelijk zijn, dan wordt dit met u besproken. Doordat een grondige inspectie alleen mogelijk is bij een dier dat onder sedatie is, maken we hiervoor een aparte afspraak voor een dagopname. Het dier wordt dan onder narcose gebracht. Eerst wordt het gebit geïnspecteerd. Vervolgens wordt het gebit gereinigd en indien nodig verder behandeld. In het geval van elementen verwijderen of een wortelkanaalbehandeling bijvoorbeeld. Als de behandeling klaar is, wordt het hele gebit gepolijst. 

Dierenarts Dieren; Dierenkliniek Velp; dierenarts Velp; dierenarts Brummen; kliniek Dieren