Zorg voor dieren
wordt steeds menselijker

Dermatologie voor dieren

Dermatologie is een specialisme binnen de diergeneeskunde dat zich bezighoudt met aandoeningen van de huid, nagels, haren en vacht, maar ook de oren. Huidziekten zijn zeer algemeen en kunnen bij uw huisdier veel last veroorzaken, zoals jeuk en ontstoken plekken. De klachten kunnen beperkt blijven tot kale plekken zonder jeuk, een schilferige huid of pukkeltjes. Echter kunnen de klachten zich uitbreiden tot extreme jeuk en verlies van normale structuur van huid, vacht en nagels.

Aandoeningen aan de huid, vacht of nagels

De voorgeschiedenis of anamnese is bij de dermatologie van groot belang. Mede hierom hebben wij een vragenlijst opgesteld zodat u de dierenarts kunt helpen om sneller de oorzaak van de jeuk of huidproblemen te achterhalen. 

Dierenkliniek Velp; dierenarts Velp; dierenkliniek Dieren; Kliniek voor Gezelschapsdieren; dermatologie hond; gezonde huid hond; gezonde vacht kat; huidziekte hond; huidziekte kat; huidziekte knaagdier

De huid heeft een beperkt reactiepatroon en veel aandoeningen lijken klinisch op elkaar (rode huid met bultjes, kale huid met schilfers etc.). Verschillende aandoeningen zoals allergieën, huidparasieten, bacteriële, gist- of schimmelinfecties, maar ook huidkanker kunnen overeenkomstige klachten veroorzaken.

Elk van deze aandoeningen vereist een eigen behandeling. Daarom is het belangrijk om te weten te komen met welke huidziekte uw dier te maken heeft.

De diagnostiek van huidziekten bestaat in eerste instantie vooral uit inspectie: goed kijken en beschrijven en vastleggen wat er wordt gezien. Vaak is nader onderzoek nodig: microscopisch onderzoek van huidafkrabsels, huidafdrukken, haarpluksels of plakbandmonsters.

Ook cytologisch onderzoek – het kijken naar ontstekingscellen om eventuele bacteriën en gisten in beeld te brengen – behoort tot dit onderzoek. Bloedonderzoek voor het identificeren van allergenen in het bloed, schimmelkweek en weefselonderzoek van huidbiopten door een patholoog behoren ook tot de eventuele vervolgstappen. 

In onze praktijk kunnen we veel huidziekten diagnosticeren en behandelen. Onze dierenartsen staan elke dag voor u klaar. Bij veel dieren is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar een onderliggende oorzaak voor de huidklachten. 

Dermatologieconsult

Dierenarts Kelly van Amersfort heeft zich in het bijzonder toegelegd op de dermatologie en volgt hier regelmatig nascholing in. Tegen een kleine meerprijs op het standaard consult krijgt u deskundig persoonlijk advies en 20 minuten consulttijd. Voor uw bezoek krijgt u een vragenlijst toegestuurd, die wij graag 2-3 werkdagen van tevoren ingevuld retour ontvangen. 

U ontvangt tevens na afloop van het consult per e-mail een samenvatting van het consult, met bijgevoegd persoonlijk behandeladvies voor uw hond of kat. 

Dermatologiepakket

  • Consult 20 minuten
  • Vragenlijst dermatologie inclusief interpretatie
  • Persoonlijk advies
  • Informatiepakket
  • Microscopisch onderzoek
  • Cytologie huid

Dermatologieconsult

  • Consult 20 minuten
  • Vragenlijst dermatologie inclusief interpretatie
  • Persoonlijk advies
  • Informatiepakket
Dierenarts Dieren; Dierenkliniek Velp; dierenarts Velp; dierenarts Brummen; kliniek Dieren